Tradiční jídla v Bulharsku patří k nejzdravějším v Evropě. Důvodem je způsob úpravy pokrmů, ale i množství zeleniny, které zde lidé zkonzumují. Jídlo je kořeněné, vydatné a velmi chutné.
Bulharská kuchyně
Oběd je společenskou událostí a v mnohých restauracích je spojen s tancem. Po celé zemi je také mnoho restaurací v lidovém stylu. Takovou atmosféru v restauracích s názvem ,, Mehana – механа ” jejichž interiéry tvoří typická bulharská výzdoba, vyšívané ubrusy a malovaná keramika.
V Bulharsku narazíte na širokou nabídku výborného ovoce, které je mimořádně levné po celý rok. Na ulicích měst navštěvovaných turisty najdete množství stánků s rychlým občerstvením, které je různorodější než u nás: v nabídce jsou nejrůznější sladké i slané housky plněné sýrem nebo ovocem, domácí pizza, sladké oplatky, zmrzlina či vařená kukuřice.
Tip: Voda z kohoutku je pitná, na pobřeží bezproblémová, jestliže však máte náchylnější žaludek, raději si kupte balenou vodu, která se prodává na každém rohu.
Během svého pobytu určitě zjistíte, že bulharská kuchyně je odlišná od té naší, protože obsahuje více zeleniny, sýrů, a některá typická koření, např. Čubrica – “чубрица”.
Zjistíte také, že se bezproblémově a za levný peníz můžete stravovat samostatně po celou dobu dovolené a nemusí vás omezovat čas či nabídka podávaných jídel v hotelu. Menší městečko Obzor se v poslední době proměnilo v živé rekreační středisko s množstvím kavárniček, stylových restaurací, diskoték, folklorních programů a obchůdků.
Prostě ideální místo na dovolenou a na koupu investičního apartmánu.
Několik typických jídel:
Bulharský jogurt je hustý, krémový a chutný, s mírně kyselou chutí, “Kiselo mlyako – кисело мляко”, je nepochybně nejlepším a nejzdravějším ze všech mléčných výrobků, které jsou v současnosti k dispozici pro spotřebitele. Západní svět ji nazývá bulharským jogurtem, ale ve své vlasti, v Bulharsku, se nazývá kyselé mléko. Obsahuje pro organismus velmi prospěšnou bakterii lactobactericum bulgaric. Kyselé mléko se doporučuje pít preventivně, ale také v případě žaludečních problémů.
Tarator – “таратор” je oblíbená a osvěžující studená jogurtová polévka s okurkou (obsahuje zmíněné kyselé mléko)
Šopský salát – “шопска салата” asi každý zná. Jde o míchaný zeleninový salát. Rajčata, okurky, cibule dochucený olejem a citronem, s nastrouhaným sýrem – сирене. Známý šopský salát je tradiční jídlo “Šopů” – etnografické skupiny lidí žijících v okolí hlavního města Sofie.
Kjufteta nebo kebapcheta – “Кюфтета”. Silně kořeněné mleté maso smažené na oleji, na másle, nebo grilované na roštu, podává se se salátem nebo bramborami.
Midi – “миди” jsou místními lidmi nazývány mušle, konkrétně slávky a většinou se vaří v bílém víně, posypou se solí a podávají se s krajícem chleba (viz foto výše).
Caca rybky “цаца” – na pobřeží Černého moře určitě vyzkoušejte caca. Smažené malé šproty chutnají výborně jemně posolené a pokapané citrónovou šťávou. Nejlépe si je užijete s výhledem na moře a s nohama v písku.
Alkoholické nápoje vyráběné v Bulharsku:
(také vhodné jako dárek)
Mastika “мастика” patří mezi místní speciality, chutí může připomínat řecké Ouzo. Výjimečná je anýzovou vůní a po zmrazení v alkoholu plavou krystalky. Další zvláštností tohoto nápoje je, že po zředění s jakýmkoli nealkoholickým nápojem změní svou barvu z čiré na “mléčnou”. Aby destilát mohl nést název mastika, musí mít podíl alkoholu alespoň 47% a být vyroben alespoň ze 40 g cukru na litr. – Skvělý tip na suvenýr z dovolené
Menta “мента” je sladký mátový likér připravený z přírodních surovin. Jedná se o osvěžující nápoj populární v Bulharsku v létě. Bývá součástí některých koktejlů, často se také míchá se spritem.
Flirt vodka – vyrobeno v Bulharsku. V nabídce je neochucená nebo jablečná, no obě mají velmi jemnou chuť.
Pokud rádi experimentujete, chcete vyzkoušet něco nového, dejte si na baru “oblak – облак“. Jedná se o typický bulharský míchaný nápoj, který vznikne smícháním mastiky a menty.